סיבות לדיכאון
דיכאון יכול להשפיע על כל אחד. גם על אנשים שעל פניו נראה כי חייהם מושלמים. לפעמים הסיבה לדיכאון היא אירועים מצערים המובילים למצב רוח ירוד ועצבות (אבל, גירושים, מחלה, פיטורים מהעבודה, דאגות כלכליות). אך דיכאון לא נובע מסיבה אחת ויחידה, ויכולים להיות לו גורמים רבים נוספים כגון שינויים באזור במוח ששולט במצב הרוח, נטייה גנטית, מחלות שונות, נטילת תרופות ועוד.
מה הקשר בין מוליכים עצביים במוח להתפתחות דיכאון?
מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטורים) הם חומרים כימיים המעבירים מסרים בין תא עצבי אחד לשני, והם שומרים על תפקוד החושים, הלמידה, התנועה, ומצב הרוח. הפרת האיזון הטבעי של המוליכים העצביים במוח יכולה לפגוע או להחליש את העברת המסר בין התאים העצביים, מה שעשוי לגרום להתפתחות תסמינים שונים של דיכאון. בגופינו קיימים מוליכים עצביים רבים ושונים, אך ישנם כמה הידועים כבעלי תפקיד חשוב בהתפתחות דיכאון:
- סרוטינין מסייע לווסת שינה, תיאבון ומצב רוח, והוא חוסם כאב. כאשר יש רמות נמוכות של סרוטינין עלול להתפתח דיכאון.
- דופאמין הכרחי לתנועה שלנו. הוא גם יכול להשפיע על המוטיבציה והוא משחק תפקיד חשוב באופן שבו אדם תופס את המציאות. נמצא כי בעיות בתשדורת דופאמין קשורות להזיות ולמחשבות שווא (תסמינים של מצבי דיכאון מסוימים), ואף לנטייה להתמכרות לסמים.
- ניורואדרנלין (ניורופינפרין) מכווץ כלי דם ומעלה לחץ דם. הוא עשוי לעורר חרדות, תסמין הקשור לסוגים שונים של דיכאון.
אילו גורמים עלולים להשפיע על הנטייה לדיכאון?
- היסטוריה משפחתית: דיכאון יכול להיות גנטי. אם לאדם אחר במשפחה יש דיכאון, למשל לאח או להורה, הסיכוי שיהיה לך דיכאון עולה. אירועים שונים בחיים יכולים להשפיע על תהליכים ביולוגיים היכולים להשפיע על דיכאון, אך המידע הגנטי שלנו יכול להשפיע עד כמה פגיעים נהיה להשפעות אירועים אלה.
- אישיות: אנשים עם דימוי עצמי נמוך, אנשים המושפעים בקלות ממתח, כאלה שהם בדרך כלל פסימיים ("רואי שחורות") או אנשים שמאד ביקורתיים כלפי עצמם, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון.
- השפעות סביבתיות: אנשים החשופים הרבה לאלימות, הזנחה, התעללות או עוני, עלולים להיות פגיעים יותר להתפתחות דיכאון.
- לידה: ישנן נשים המפתחות דיכאון לאחר לידה. לשינוי הגדול שהאישה חווה בחיים יש תפקיד חשוב, אך גם לשינויים הורמונאליים וגופניים שהיא עוברת.
- בדידות: ניתוק מחברים ומשפחה יכול להעלות את הסיכון לדיכאון.
- אלכוהול וסמים: יש אנשים המנסים להתמודד עם קשיים בחיים באמצעות שתייה מרובה של אלכוהול או שימוש בסמים. אך סמים ואלכוהול יכולים לגרום להתפתחות דיכאון.
קרא עוד על התמודדות עם דיכאון ועל אפשרויות הטיפול הקיימות
לרשימת התרופות של רפא