מהו דיכאון?
כל אחד חווה מפעם לפעם תקופות קצרות של עצב או מצב רוח ירוד. לרוב, תקופות אלה חולפות ואנו ממשיכים בחיינו כרגיל. אך כאשר תחושות אלה מלוות אותנו במשך תקופה ארוכה (שבועות, חודשים ואפילו שנים), הסיבה לכך עלולה להיות דיכאון. דיכאון הוא מחלה אמיתית עם תסמינים אמיתיים והוא אינו מעיד בשום אופן על חולשה. דיכאון יכול להשפיע משמעותית על הבריאות הפיסית והנפשית, ועל התפקוד היומיומי.
מהם התסמינים האופייניים של דיכאון?
תסמינים של דיכאון עשויים לכלול:
- תחושת עצבות או מצב רוח ירוד.
- איבוד עניין או הנאה מדברים שפעם נהנית לעשות.
- שינויים בתיאבון ובמשקל.
- הפרעות שינה, למשל קושי להירדם או יקיצה מוקדמת.
- חוסר אנרגיה או עייפות יתר.
- חוסר מנוחה (למשל תנועות רגליים עצבניות).
- תחושת של חוסר ערך או אשמה.
- קושי לחשוב, להתרכז או לקבל החלטות.
- מחשבות על מוות או מחשבות אובדניות (התאבדות), שאלות כמו "בשביל מה לי לחיות".
דיכאון משפיע על כל אחד באופן שונה. חומרת התסמינים ותדירותם, ומשך התקופה בה הם מופיעים, תלויים במאפיינים האישיים של כל אחד ובסוג הדיכאון. התסמינים עשויים להשתנות גם בהתאם לשלב המחלה.
איך אדע האם התסמינים מעידים על דיכאון?
אם אתה מזהה אצלך תסמינים המופיעים כאן ברשימה, והם מופיעים בכל יום לפחות שבועיים ברציפות, ייתכן ואתה סובל מדיכאון. שים לב כי מצבים רפואיים אחרים עלולים לגרום לתסמינים דומים של דיכאון (לדוגמה בעיות בבלוטת התריס, חסר בויטמינים שונים ועוד) ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא ולשלול סיבות אחרות העשויות לגרום לתחושות אלה.
האם ניתן לטפל בדיכאון?
דיכאון הוא בר טיפול ולרוב האנשים ניתן לסייע באמצעות עזרה מקצועית. עם טיפול ותמיכה נכונים, אנשים רבים מחלימים מהתקופות הקשות ביותר של דיכאון ומוצאים דרכים להתמודד עם הקשיים הניצבים מולם. בהתאם לסוג התסמינים שמהם אתה סובל ודרגת חומרתם יוכל הרופא להחליט האם אתה סובל מדיכאון קל, בינוני או קשה, ולהתאים את הטיפול לצרכים האישיים שלך.
אם אתה חושד שיש לך דיכאון, פנה לרופא המשפחה ונהל עמו שיחה פתוחה על מצבך. רופאי המשפחה מצוידים במגוון כלים היכולים לסייע לך להתמודד עם מצבך. ניתן לפנות גם לפסיכולוג ולשוחח עמו על מצבך.
קרא עוד על התמודדות עם דיכאון ועל אפשרויות הטיפול הקיימות